Manual Hungary Iktató telepítési útmutató
A Manual Hungary iktatórendszer multiplatformos alkalmazásként futtatható rendszer. Így Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerek alatt is használható. A rendszer távoli telepítésének és futtatásának alapfeltétele a munkaállomásra telepített Java virtuális gép (JRE - Java Runtime Environment) megléte. Az iktatórendszer a JRE 8.x verziójával kompatibilis.
A Java futtatási környezet letöltése az alábbi helyről történhet:
http://javadl.oracle.com/webapps/download/AutoDL?BundleId=233169_512cd62ec5174c3487ac17c61aaa89e8
Az alkalmazás helyes működéséhez egy kiegészítő OCR szoftver-csomag (Tesseract) telepítése is szükséges.

A Tesseract OCR telepítése

Windows környezetben

Az OCR motor telepítése a következő hivatkozáson található segédprogram elindításával válik lehetővé: https://digi.bib.uni-mannheim.de/tesseract/tesseract-ocr-setup-3.05.02-20180621.exe

[1] Tesseract webhely: https://github.com/UB-Mannheim/tesseract/wiki
Mac OS X környezetben
  1. Nyomja le a Command+Space billentyűkombinációt, majd gépelje be a Terminal parancsot, és zárja le a parancssort az Enter billentyűvel.

  2. A Terminal alkalmazásban futtassa az alábbi parancsot:
    ruby -e "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)" < /dev/null 2> /dev/null majd zárja le a parancssort az Enter billentyűvel.
    Amennyiben a parancs futtatása során a rendszer kéri az Ön felhasználói jelszavát, akkor azt adja meg a folytatáshoz. A jelszó begépelése során nem fognak megjelenni a jelszó karakterei a képernyőn. A jelszó összes karakterének beírását követően nyomja le az Enter billentyűt, majd várakozzon a parancs befejezésére.

  3. Futtassa az alábbi parancsot:
    brew install tesseract

Linux környezetben

Az OCR motor telepítése az alábbi parancs kiadásával lehetséges:
sudo apt install tesseract-ocr

[1] Tesseract webhely: https://github.com/tesseract-ocr/tesseract/wiki

A Manual Hungary Iktató telepítése

A telepítési folyamat megkezdéséhez egy parancsablak (terminál, konzol) megnyitása szükséges. Itt a javaws http://manual.alcedoit.hu/install.jnlp parancs kiadásával indul a telepítési folyamat. Sikeres telepítés esetén az Asztalon létrejön az Manual Hungary Iktató parancsikon, mellyel az alkalmazás elindítható.

Mac OS X környezetben, amennyiben az operációs rendszer nem találja a javaws parancsot, akkor azt a /System/Library/Frameworks/JavaVM.framework/Versions/Current/Commands/javaws abszolút útvonal megadásával lehetséges elindítani.

Amennyiben a telepítés befejezését követően nem jelenik meg az Asztalon az alkalmazáshoz tartozó parancsikon, akkor egy megnyitott parancsablakban (terminálban, konzolon)

a javaws -viewer parancs kiadásával megnyílnak a Java Control Panel és a Java Cache Viewer párbeszédablakok. A Java Cache Viewer párbeszédablakban az alkalmazás (Manual) sorát kijelölve aktívvá válik a "Install shortcuts to the selected application" Install shortcut feliratú parancsikon. Az ikonra kattintva létrejön az Asztalon az alkalmazás indítását lehetővé tevő parancsikon.